MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

TAHARE – HELA ve İSTİNCA

<< 244 >>

8- Tuvalet ihtiyacını Gidermek için Yumuşak Toprağı Tercih Etmek ve Abdest Bozmanın Caiz Olmadığı Yerler

 

1- Ebu Musa (radiyallahu anh)

 

1204 (1) Ebu't-Teyyah der ki: Siyah ve uzun boylu bir adam Ebu't-Teyyah bunu deyip, adamın İbn Abbas ile Basra'ya geldiğini söyledi- şöyle dedi: İbn Abbas, Ebu Musa'ya (bazı şeyler sormak için) mektup yazınca, Ebu Musa cevaben şöyle yazdı: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) yürürken bir duvarın yanındaki toprağı yumuşak olan bir yere çekildi ve idrarını yaptı. Sonra da şöyle buyurdu:

 

''İsrailoğullarından biri idrarını yaparkenı üzerine sıçrarsa, idrar sıçrayan yeri makasla keserdi. Sizden biri idrarını yapacağı zaman, yumuşak toprağın olduğu yere yapsın.''

 

Bu Hadis Hasendir.

 

Diğer tahric: BeyhakI (1/93) rivayet etti. Başka kanallardan şahidini Buhari, vudu (11329), Müslim, taharet 1228 (273), Nesai, taharet (1126) ve İbn Mace, taharet (1/124, 346) rivayet ettiler.

 

 

 

1205 (2) Ebu't-Teyyah anlatıyor: Siyah ve uzun boylu bir adam Ebu't-Teyyah bunu deyip, adamın İbn Abbas ile beraber bulunduğunu söyledi- şöyle dedi: Ebu Musa, İbn Abbas'a mektup yazıp şöyle dedi: "Sen zamanının adamısın. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

 

''İsrailoğullarından birinin üzerine idrar sıçrayıncaı sıçrayan yeri makasla keserdi. '' Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) toprağı yumuşak bir yerden geçerken orada idrarını yaptı ve: ''Kişi idrarını yapacağı zaman (idrarının üzerine sıçramaması) için yumuşak bir yer arasın'' buyurdu.

 

Bu Hadis Hasendir.

 

 

 

1206 (3) Ebu't-Teyyah'ın bir ihtiyardan bildirdiğine göre Ebu Musa şöyle dedi: "Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bir duvarın dibine gidip toprağı yumuşak bir yerde idrarını yaptl."

 

Şu'be, Ebu't-Teyyah'a: "Oturarak mı yaptı?" diye sorunca: "Bilmiyorum" cevabını verdi. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: ''İsrailoğullarından birine idrar sıçradığı zaman sıçrayan yeri makasla keserlerdi. Kişi idrarını yapacağı zaman (idrarının üzerine sıçramaması) için yumuşak bir yer arasın.''

 

Bu Hadis Hasendir.

 

Diğer tahric: Hakim (1/184) rivayet etti.

 

 

 

2- İbn Abbas (radiyallahu anh)

 

1207 İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): "Üç lanetli şeyden sakının" buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Üç lanetli şey nedir?" diye soruldu. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): "Kişinin insanların gölgelendiği yerde veya yolda ya da su birikintisinde oturup abdest bozmasıdır'' cevabını verdi.

 

Bu Hadis Hasendir.

 

Diğer tahric: Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (1/204): "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde İbn Lehia ve ismi zikredilmeyen bir ravi yer almıştır" dedi.

 

 

 

3- Ebu Hureyre (radiyallahu anh)

 

1208 Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): "İki lanetliden sakının" buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! İki lanetli nedir?" diye sordular. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): "İnsanların geçtiği yolda veya (oturdukları) gölgeliklerinde oturup abdest bozan kişidir" cevabını verdi.

 

Bu Hadis Sahihtir.

 

Diğer tahric: Müslim (269), Ebu Davud (25), İbn Huzeyme (67), İbn Hibban (1415) ve Hakim (1/186) rivayet etiler.

 

 

 

1209 Abdullah b. Sercis, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in şöyle buyurduğunu nakleder: "Kişiı deliğe idrarını yapmasın. Yatacağınız zaman lambayı söndürünüz. Çünkü fare lambanın fitilini alıp (vesile olduğu yangınla) ev halkını yakar. Su tulumlarının ağzını bağlayın ve içeceklerin üzerini örtün. Gece olunca da kapıları kapatın.''

 

Katade'ye: "Neden deliğe idrar yapmak kerih görülmüştür?" diye sorduklarında: "Deliklerin, cinlerin meskeni olduğu söylenir" cevabmı verdi.

 

Bu Hadis Sahihtir.

 

Diğer tahric: Hakim (1/186) ve Beyhaki, S. el-Kübra (1/99) rivayet ettiler.

 

14558 (1)'de tekrar edecektir.

 

Mahir: Toprak ve kayalardaki delikler yılan v.b. hayvanların olduğu gibi cinlerin de yuvası olabilir.

 

 

 

2- Abdullah b. Muğaffel (radiyallahu anh)

 

1210 (1) Abdullah b. Muğaffel'in bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem), kişinin banyo yaptığı yerde idrarını yapmasını yasakladı ve vesvesenin çoğunun bu sebeple oluştuğunu söyledi.

 

Bu Hadis Sahihtir.

 

Diğer tahric: Ebu Davud (27), İbn Mace (304), Hakim (1/167) ve Beyhaki (1/98) rivayet ettiler.

 

 

 

1211 (2) Abdullah b. Muğaffel'in bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: ''Kişi banyo yaptığı yerde idrarını yapıp sonra abdest almasın. Çünkü vesvesenin çoğu bu sebeple olur.''

 

Bu Hadis Sahihtir.

 

 

3- Abdullah b. Muğaffel

 

1212 Humeyd b. Abdirrahman el-Himyeri der ki: Ebu Hureyre'nin de Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile dört yıl beraber olduğu gibi Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) ile dört yıl beraber olan bir adamla karşılaştım. Bana şöyle dedi:

 

"Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) hergün taranmamızı, banyo yaptığımız yerde idrarımızı yapmayı, kadının, erkekten artan suyla, erkeğin de kadından artan suyla yıkanmasını yasakladı ve yıkanırken sudan beraber alarak yıkanmalarını söyledi."

 

Bu Hadis Sahihtir.

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis değişik yollarla rivayet edilmiştir. "Gusülden artan suyla gusül yapmanın yasaklanması" konusunda bu hadisle beraber diğerleri de geçmektedir.

 

Diğer tahric: Ebu Davud (81) ve Nesai (1/130) rivayet ettiler.